Balkanların tam merkezinde yer alan ve kendine özgü dili olan Kuzey Makedonya’nın dili Makedonca, 2 Ağustos 1944 yılında yani II. Dünya Savaşından sonra resmi dil olarak kabul edilmiştir. Makedonya’nın dili ismini konuşulduğu coğrafyadan almaktadır. Dil, insanoğlu var olduğu günden bugüne en eski ve ortak ürünüdür. Dil için toplumun ruhudur diyebiliriz. Her sözcük bir sır, tarih ve gizem barındırır. Özellikle milli diller, toplumun tarih yapısından geçerken toplumun yaşamını, bilinçaltını ve değerlerini yansıtır.

Makedonca tarihte yazıya dökülen ilk Slav dilidir ve dil yapı bakımından Güney Slav dil ailesine sahip olmakla birlikte ülkede Türkçe, Romanca, Sırpça, Bulgarca, Boşnakça ve Arnavutça da konuşulmaktadır. Özellikle dil yapısı Bulgarcaya çok benzemektedir. Makedonca bilen kişiler Bulgarca’yı da rahatlıkla anlayabilirler. Kiril alfabesini kullanan Makedonya Cumhuriyeti kelimelerdeki birkaç farklılık dışında genel yapı itibari ile aynıdır. Tarihin tozlu sayfalarında uzun bir süre Bulgarlar tarafından reddedilmiş ve Bulgarcanın Lehçesi olduğu öne sürülmüştür. 1944 yılında resmi dil ilan edilmesine karşın 1945 yılında Bulgaristan – Makedonya arasında dil krizi çıkmış ve yine Bulgarlar Makedonya’nın dili Makedonca değil Bulgarca diye savunmuştur.

Makedonya Cumhuriyeti resmi dilini ilan ettikten sonra eğitim ve sosyal kültürel anlamda hızla bir gelişme yaşanmıştır. Özellikle eğitim alanına çok yoğunlaşan ülke, bireylerin ilkokuldan itibaren eğitim hayatlarını sonlandırana kadar kaliteli eğitim almasını sağlayacak her imkanı yaratmaktadır. Makedonya Üniversitelerinde sınavsız eğitimi getirerek eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı ve ezbere dayalı sistemi reddetmeyi amaçlamıştır. Hem Türkiye’den hem de Avrupa Birliğinden çok sayıda öğrencinin gelmesiyle hem ülke hem de dil renklenmiş ve çeşitlilik çoğalmıştır.

Balkanların Merkezi Makedonya

Hızlı bir gelişim gösteren Balkanların kalbi Makedonya, eğitim ve kültürel anlamda dünya ile rekabet edecek noktada kendini geliştirmektedir. Günümüze kadar zorlu mücadeleden geçip de resmi dilini tanıtan Makedonya Cumhuriyet, çok uluslu bir yapıya sahiptir. Halk ile dışarıdan gelen insanlar uyum içinde yaşarlar. Huzur içinde olan ülkenin yaşam kalitesi de oldukça yüksek, ülke yaşamı olarak da oldukça uygun fiyatlı yapıdadır.

Sata Eğitim Koçluğu, konuyla ilgili sizlere en kaliteli hizmeti vermektedir. Bilgi almak için bize ulaşın!

İletişim Bilgilerimiz
Whatsapp – Viber Hattı: +389 75 471 995
E-posta: [email protected]
Instagram: sataegitim
Facebook: makedonyauniversitekayit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir