2005 öss taban puanları yeni sisteme geçilmeden önceki son sınavdır. O zamana kadar ki 2005 öss taban puanları sistemdeki sınavlar içindeki en kolay sınav olarak tarihe geçmiştir. Birçok yüksek puanlı bölümün taban puanları yaklaşık 7 puan artmıştır.
Sınav sistemleri nasıl değişti?
2005 öss taban puanları 2005 yılında LGS nin devri sona erdi ve OKS ile tanıştık. 2006 yılında ilk kez bu sınava girildi. 2007 yılında ise üç aşamalı SBS geldi ve artık ortaokul öğrencileri 6,7 ve 8 olmak üzere üç sene arka arkaya sınava tabii tutulacaklardı. Aslında bu sistemin amacı dershaneye gitme oranını düşürmekmiş ancak aksine dershaneye gitme yaşı 4. Sınıfa kadar düşmüş. 2005 öss taban puanları daha sonra katsayılar kalktı. Ama daha sonra danıştay yürütmeyi durdurmuş ve yalnızca bir süreliğine de olsa katsayı mevzusu rafa kaldırılmış. 2010 yılında da SBS’ nin yalnızca 8. Sınıfta yapılmasına karar verildi. 2008-2009 yılınında da ÖSS’yi kaldırıp yerine iki aşamalı olan YGS(yüksek öğretime giriş sınavı) ve LYS(lisans yerleştirme sınavı) getirdiler. 2010 yılında dershanelerin kapanacağına dair haberler çıkmaya başladı. 2011 yılında ise katsayılar artık tamamen kaldırıldı. 2012 yılında 4+4+4 sistemi getirildi ve böylelikle eskisi gibi ilk okul kaç, orta okul kaç soruları herkesin kafasını karıştırmaya başladı. 2013 TEOG(temel öğretimden orta öğretime geçiş sınavı) eğitim hayatımıza girdi. Böylelikle öğrenciler 1. Ve 2. Dönem olmak üzere senede iki hatta her dersin sınavı da düşünülecek olursa epeyce sınav stresine maruz kaldılar. Son sınav sistemimiz ise YKS(yüksek öğretim kurumları sınavı), TYT(temel yeterlilik testi), AYT(alan yeterlilik testi) dir.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) nin YGS den Farkı Nedir? TYT ile YGS arasındaki en önemli farklılık TYT de yer alan Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki soruların sadece Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas almasıdır. Aslında öğrencilere bilgiyi ezberlemeye dayalı bir çerçeveden uzaklaşıp ölçmede muhakeme, anlama ve çıkarımda bulunma evresine geçilecektir. TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın AYT oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekir. AYT (Alan yerleştirme) geçmişte LYS sisteminde 4 sınavla öğrencilerimize sunulan alan ve program seçme imkanı, tek bir sınavla verilmektedir.
Sata Eğitim Koçluğu, konuyla ilgili sizlere en kaliteli hizmeti vermektedir. Bilgi almak için bize ulaşın!
Diğer konular ile ilgili buraya tıklayınız.
İletişim Bilgilerimiz
Çağrı Merkezi: 0850 241 86 16
Whatsapp – Viber Hattı: +389 75 471 995
E-posta: [email protected]
Instagram: sataegitim
Facebook: makedonyauniversitekayit