Barajı geçmeden özel üniversiteye gidilir mi konusu ile öğrenciler yakından ilgilenmektedir. Bu yazımızda öğrencilere üniversite tercihleri konusunda yol göstereceğiz. Özel üniversitelerde kontenjan ve taban ile tavan puan bulunmaktadır. Özel üniversitelerin taban ve tavan puanları her yıl değişiklik gösterebilir. Ancak eğer adaylar YKS sınavında barajı geçememiş ise üniversiteye giremez ve tercih yapamaz. özel üniversiteye gidilir mi diye merak edenler için cevap hayırdır.
Öğrenciler TYT sınavında 150 puan ve üzeri alması ile barajı geçmiş sayılır ve diğer sınava girip lisans bölümünde üniversite tercih etme hakkına sahip olur. TYT’de 150 ve üzeri alan öğrenciler SÖZ, SAY, DİL, EA puanları 180 puan ve üzeri olması halinde bu puanlar ile lisans bölümlerini tercih edebilecektir. Barajı geçmeden özel üniversiteye gidilir mi diye merak edenler için maalesef böyle bir imkan bulunmuyor. Tercih listesinde özel üniversitelere veya devlet üniversitelerine yer vermeniz için baraj puan şartı vardır.
150 ve üzeri puan alan öğrenciler 2 yıllık (ön lisans) bölümlerine sınavsız geçiş yapabiliyor. Böylece Barajı geçmeden özel üniversiteye gidilir mi diye merak edenlere diğer bir seçenek sunuluyor. Bu bölümlerin yer aldığı devlet veya özel üniversitelerde sınavsız geçiş tercihi yapabiliyorlar. Özel üniversitelerde sınavsız geçiş bölümleri ile paylaşılan kontenjan sayısı bulunur ve bunlar her yıl ÖSYM tercih kılavuzunda belirtilerek yer alır.
Dikey Geçiş Nedir ❓
Barajı geçmeden özel üniversiteye gidilir mi ? sorusunu cevapladık. Şimdi merak edilen diğer bir soru dikey geçiş nedirin cevabını verelim.
ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) her yıl Temmuz veya Ağustos aylarında dikey geçiş sınavı adı altında bir sınav düzenlemektedir
DGS’nin açılımı “DİKEY GEÇİŞ SINAVI” olarak bilinir.. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından örgün öğretim lisans programlarına geçişte öğrencilere yardımcı olmak amacıyla düzenlenmektedir. “DGS” ile mezun olan kişiler örgün eğitim lisans programlarına geçiş yapma imkanına sahiptir.
DGS sınavı sözel ve sayısal muhakeme becerilerini ölçer çünkü bunlar lisans eğitiminde başarının en önemli anahtarlarıdır. Dikey geçiş sınavı ise sadece 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar içindir.
Adaylar DGS hakkında daha detaylı bilgiyi ÖSYM’nin sitesinden alabilirler. İlgili konuya buradan gidebilirsiniz.
DGS’ye Kimler Girebilir ❓
Bir yükseköğretim lisans programına geçiş yapmak için adaylar DGS sınavına girebilirler. Ön lisans mezunu olanlar ile son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet koşullarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvurabilirler. DGS’ye yurt dışından da başvuru yapılabilmektedir.
Başvuru merkezine gidebilecek durumda olan adaylar için başvuru fırsatının yanı sıra, o tarihlerde yurt dışında olması gerektiği için başvuru merkezinde bulunamayanlar için de bir fırsat var.
İstanbul En İyi Özel Üniversiteler ✔️
Üniversite hayatı her gencin denemesi gereken eşsiz bir deneyimdir. Zorlu bir hazırlık süreci gerektirir. Ülkemizdeki özel üniversite sayısı arttıkça, iyi bir eğitim almak için doğru üniversiteyi seçmek daha önemli hale geldi. Hangi üniversiteyi hedefleyeceğinize henüz karar veremediyseniz İstanbul En İyi Özel Üniversiteler yazımız sizin için bir rehber olabilir.
- İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ
- BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
- YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
- ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ
- KOÇ ÜNİVERSİTESİ
- NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- SABANCI ÜNİVERSİTESİ
- ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
- SABANCI ÜNİVERSİTESİ
- MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Oldukça popüler olan ve iyi eğitim sistemleri ile tercih edilen üniversitelerin başında gelir.
Sata Eğitim Koçluğu, konuyla ilgili sizlere en kaliteli hizmeti vermektedir. Bilgi almak için bize ulaşın!
Diğer konular ile ilgili buraya tıklayınız.
İletişim Bilgilerimiz
Çağrı Merkezi: 0850 241 86 16
Whatsapp – Viber Hattı: +389 75 471 995
E-posta: [email protected]
Instagram: sataegitim
Facebook: makedonyauniversitekayit