Bu yazımızda size Makedonya Vatandaşlık Başvurusu nasıl yapılır ? Neler gereklidir bütün bilgileri detaylıca açıklayacağız. SATA danışmanlık size Makedonya vatandaşlığı konusunda bütün adımlarda yardımcı olacak bir içerik hazırladı.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, daha sık bilinen adıyla Kuzey Makedonya Balkanlarda yer alan bir ülkedir. 1991 yılında bağlı olduğu Yugoslavya’dan ayrılarak kendi cumhuriyetini ve yönetim sistemini kurmuştur. Başkenti Üsküp’tür. Gerek yıllarca kendisini korumayı başarmış tarihi yapısıyla gerekse doğal güzellikleri ile birçok turistin ziyaret ettiği ülkelerden birisidir.

Yöresel olarak ülkemiz ile benzerlikleri olduğundan bir Türkün kolayca yaşayabileceği ülkeler arasında yer almaktadır aynı zamanda Makedonya halkı oldukça cana yakındır. Makedonya sadece turistik amaçlı ziyaret edilen yerlerden birisi değildir. Birçok yabancı ülke vatandaşı yaşam şartlarının daha kolay olduğu düşüncesiyle ya da eğitim amaçlı Makedonya’ya gelmekte ve vatandaşlık hakkı almaktadır. Peki vatandaşlık almak için neler yapılmalıdır, Makedonya vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

SATA Vatandaşlık Koçluğu

SATA danışmanlık size Makedonya vatandaşlık başvurusu konusunda bütün süreçlerde yardımcı olabilir. Başvurularınızı SATA danışmanlık ile gerçekleştirdiğinizde yaşayacağınız sorunları ortadan kaldırmış olursunuz. SATA danışmalık sizin için bütün süreçleri takip eder, başvuru için gerekli mercilere talepte bulunur, kişisel belgelerinizi sizin için hazırlar ve kısa sürede vatandaşlık almanızı sağlar. Aşağıdaki içerikte Makedonya vatandaşlığı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Başvurularınızda danışmanlık hizmeti almak için SATA danışmanlık ile iletişime geçmenizi öneririz.

Makedonya Vatandaşlığı Yasası

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlık konusunda uzun yıllardır katı kurallara sahip olan ülkelerden birisi konumundaydı. Vatandaşlık Yasasında 29.07.2021 yılında yapılan değişiklikler sayesinde özellikle göçmen vatandaşlar büyük sevinç yaşadı.

Makedonya Vatandaşlığı Yasası

Yasada yer alan düzenlemeler ile birlikte Makedon göçmeni olan Türk vatandaşları için Makedonya vatandaşı olabilme imkânı getirildi. BU sayede Kuzey Makedonya’da doğduğunu resmi belgeler doğrultusunda kanıtlayan herkes gerekli başvurular ardından vatandaş olabilirler.

Kuzey Makedonya vatandaşlık yasası ile ilgili bir habere buradan göz atabilirsiniz

Makedonya Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kişiler vatandaşlık başvurularını, vatandaşlık işlemleri ile ilgilenen firmalar tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılabilir. Aynı zamanda kişiler kendileri de bizzat başvuru yapabilirler. Başvuru yapmak için talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde Makedonya Konsolosluğu ve Büyükelçiliği’ne şahsi olarak yapmaları gerekir.

Makedonya Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaşlık başvuruları kişilerin kendileri tarafından bizzat yapılmalıdır. Konsolosluk tarafından belirlenen tarih ve saatte orada olunması oldukça önemlidir. Randevu tarihi veya saatini kaçıran kişiler yeniden randevu almak zorundadır. Sadece Makedonya vatandaşlık başvurusu için değil tüm vatandaşlık başvuruları için verilen tarih ve saatte konsolosluklarda bulunmak oldukça önemlidir.

Konu ile ilgili ekşi sözlük yorumlarına buradaki bağlantı ile ulaşabilirsiniz.

Makedonya Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Vatandaşlık başvurusu yapmak için bir firmadan yardım alıyorsanız gerekli evrakların hazırlanması ve süreç takibi firma tarafından yapılır. Başvuru randevusu da firma tarafından yapılır ancak başvurmak için bizzat kendinizin gitmesi gerekir. Ancak başvuru süreci tamamen kişiler tarafından yapılacaksa evrakların hazırlanma süreci oldukça önemlidir.

Makedonya Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Kuzey Makedonya vatandaşlık başvurusu için talep edilen evraklar şunlardır;

Bu evrakların tamamı eski zamanlarda Makedonya’dan göçen ve şu anda Türk vatandaşı olan kişilerin vatandaşlık almak için hazırlaması gereken evraklardır. Aynı zamanda Makedonya göçmeni olan kişilerin birinci dereceden yakınları da bu vatandaşlık şartlarından yararlanabilirler.

Makedonya Vatandaşlık Başvuruları Ne Zaman Açıklanır?

Gerekli evrakların hazırlanması sürecinin ardından konsolosluklardan randevu alınır verilen tarih ve saatte konsolosluklarda başvuru yapacak kişinin bizzat bulunması gerekir. Gerekli evrakların teslim edilmesinin ardından inceleme süreci başlar. Bu süreç geçmiş zamanlarda 6 ay ve 9 ay içerisinde sonuçlanırdı ancak yapılan değişiklikler nedeniyle 4 aya indirildi.

4 aylık sürecin ardından başvuru yaptığınız konsolosluk tarafından e-herhangi olumsuz bir durum tespit edilmemesi durumunda vatandaşlık işlemleri tamamlanmakta ve pasaport verilmektedir. Makedonya Cumhuriyeti, diğer ülkeler gibi minimum ikametgah süreleri koymayı tercih etmiyor. Ülkeye bir kere giriş yapmanız durumunda vatandaşlık edinilmiş oluyor.

Makedonya Vatandaşlığı Avantajları

Makedonya vatandaşlığı avantajları birçok kişi tarafından düşünülüyor. Makedonya Vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin aklına takılan sorguların başında vatandaşlık hakları ve avantajları geliyor. Bu avantajlar ve haklardan bazıları şöyle:

Kültürel Bağlar

Birçok başvuru sahibi, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne aile ve tarihi bağlarla bağlı olduklarını hissettikleri için vatandaşlık başvurusunda bulunmaktadır.

Makedonya yaşam şartları öğrenmek için buradaki içeriği okumayı unutmayın !

Vize İmkanları

Makedonya 2009 yılından bu yana AB ile vize serbestisinden faydalanmaktadır. Makedonya vatandaşları birçok Avrupa ülkesine vizesiz seyahat edebilmekte, hatta ihtiyaç duymaları halinde 34 ülke için anında vize alabilmektedirler. Makedonların vizesiz seyahat edebildiği ülkeler arasında Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Şili, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Honk Kong (Çin), Macaristan, İzlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta yer alıyor, Monako (Monaco), Hollanda (Netherlands), Norveç (Norway), Polonya (Poland), Portekiz (Portugal), Romanya (Romania), San Marino (San Marino veya Republic of San Marino veya Republic of San Marino veya Republic of San Marino), Sırbistan (Serbia veya Republic of Serbia veya Republic of Serbia), Slovakya (Slovakia veya Slovak Republic), Slovenya (Slovenia veya Republic of Slovenia) ve İspanya.

AB Üyeliği Süreci

Makedonya 2005 yılından bu yana AB üyeliği için aday ülke konumundadır. Makedonya, 2003 yılında diğer Batı Balkan ülkeleriyle birlikte potansiyel aday ülke olarak belirlenmiştir. Üyelik başvurusunu 22 Mart 2004 tarihinde AB’ye sunmuştur. Bölgede AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalayan ilk ülkelerden biri oldu (2004).

AB Genel İşler Konseyi, 25 Mart 2020 tarihinde Kuzey Makedonya ile katılım müzakerelerine başlanması yönünde oy kullandı. Aynı gün Yunanistan, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliği önündeki siyasi engelini kaldırdı. Yunanistan’ın politikasındaki bu değişikliğin bir sonucu olarak Kuzey Makedonya 27 Mart 2020 tarihinde NATO üyesi oldu.

Yatırım Fırsatları ve Ekonomik Açılım İmkânı

Türk yatırımcılar için cazip bir ülke olan Kuzey Makedonya’da fiyatlar şirket kurmak ya da yatırım yapmak isteyenler için uygun. Örneğin kurumlar vergisi %10, KDV %18’dir. Makedonya devletinin de yatırım yapacaklar için çok cazip devlet destekleri var. Örneğin arazi tahsisi, inşaat yardımı gibi… Kısacası Makedonya Türk yatırımcılar için bir fırsatlar ülkesi.

Kaliteli ve Uygun Fiyatlı Eğitim Fırsatları

Makedonya eğitim sistemi Avrupa modelini takip etmektedir, bu nedenle tüm devlet üniversiteleri ve bazı özel kurumlar Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmaktadır. Diplomalar AB ülkelerinde geçerlidir. Makedonya Cumhuriyeti eski bir Yugoslav cumhuriyetidir, bu nedenle kurumları daha eskidir – örneğin Üsküp’teki Cyril Metodi Üniversitesi 80 yıldır, Kliment Ohridski Üniversitesi (Manastır Üniversitesi olarak da bilinir) ise 40 yıldan fazla bir süredir eğitim vermektedir. Makedonya’daki tüm üniversiteler Bologna uyumludur ve ECTS (Kredi Transfer Sistemi) uygulamaktadır. Bu da ön lisans mezunlarının lisans derecelerini Makedonya’da tamamlayabilecekleri anlamına gelmektedir.

Makedonya Üniversite Fiyatları için buradaki içeriğe göz atabilirsiniz