Ukrayna’dan Türkiye’ye yatay geçiş için ilk gereklilik ACT, SAT1 veya GPA olmamasıdır. Ayrıca bas ağırlıklı ortalama ile aktarabilirsiniz. Ukrayna’dan Türkiye’ye yatay geçiş kontenjanlarının sınırlı olduğu göz önüne alındığında, normalde en yüksek ortalamaya sahip öğrencinin en iyi şansa sahip olduğunu düşünüyoruz.
Öğrenciler en kısa sürede, akademik yıl sonunda Ukrayna’dan Türkiye’ye geçiş için başvurabilirler. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, bir yılı tamamlaması gerekir. Ön lisanstaki ilk veya son yıl için; lisans programlarında ilk yarıyıl veya yıl için istekte bulunulamaz. Bir öğrenci iki kez başvurabilir. Üniversite onayı olduğu sürece, öğrenci reddedilir bir kez de dönem için başvurabilir. Bu kararlar tamamen üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.
Ukrayna’dan Türkiye’ye Yatay Geçiş Şartları
Ukrayna’dan yatay geçiş yapmayı planlıyorsanız tüm hususları dikkatlice okumanız gerek. Çok sakıncalı görünse de bunun için bazı prosedürlerin belirlenmesinin yeterli olmasını diliyorum. YÖK tarafından tanımlanan üniversitelerde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden iseniz, birinci yılınızı başarıyla tamamladıktan sonra ülkemizdeki özel veya devlet üniversitelerine başvurabileceksiniz.
Tabi bunun için üniversitelerde ve kamuda Ukrayna’dan Türkiye’ye geçiş kontenjanına saygı duyduğunuzu bilmelisiniz. Bu hususlara dikkat edilmesinde, Ukrayna’dan Türkiye’ye yatay geçiş yapılabilmesi için belirli prosedür ve kriterlere göre değerlendirileceği faydalı olacaktır.
Ukrayna Üniversiteleri Denklik
Üniversitelere en sık sorulan sorular arasında Türkiye’de YÖK denkliği olup olmadığı sorusu gelmektedir. Öğrencilerimizi yönlendirdiğimiz üniversiteler YÖK tarafından tanınmaktadır. Ancak denklik kriterleri, öğrenim görmekte olan bölüme göre değişmektedir. İşletme, mimarlık ve ekonomi gibi bölümlerde denklik daha kolay alınabilirken, hakkı gibi alanlarda denklik başvurusu yapıldıktan ve eksik derslerden geçildikten sonra YÖK alınabilir. Türkiye’deki üniversitelerde YÖK tarafından alınmalıdır. Tıp gibi bölümlerde STS veya TUS’a girmek için belirli puan kriterlerini geçmek ve denklik elde etmek için gereklidir.
Ukrayna özellikle eğitim sistemi açısından çok başarılı bir seviyedir özellikle kaptanlık, deniz ve havacılık mühendisliği gibi alanların bölüm sürelerine bakacak olursak; Tıp 6 yıl, diş hekimliği 5 yıl ve diğer bölümler ise (işletme, mühendislik gibi) 4 yıllıktır. Ayrıca Ukrayna’da eğitim gören öğrenciler kolaylıkla Ukrayna’dan Türkiye’ye yatay geçiş yapabilir.
Sata Eğitim Koçluğu, konuyla ilgili sizlere en kaliteli hizmeti vermektedir. Bilgi almak için bize ulaşın!
Diğer konular ile ilgili buraya tıklayınız.
İletişim Bilgilerimiz
Çağrı Merkezi: 0850 241 86 16
Whatsapp – Viber Hattı: +389 75 471 995
E-posta: [email protected]
Instagram: sataegitim
Facebook: makedonyauniversitekayit