2 Yıllık Adalet Bölümü, güncel sosyal adalet konularını hukuk sistemleri, hukuk ve kültür arka planında inceleyen bir programdır. Hukuk ve hukuk metodolojisi temelinde var olan hukuki sorunları çözmekle sorumludur ve devleti oluşturan anayasanın bütünlüğünün korunması gerektiğini anlayan yetkin personel yetiştirir.
Adalet Bölümü, öğrencilerin adalet sisteminde çalışan hakim ve savcılara destek sağlayan ara personel olmak için eğitim aldıkları 2 yıllık bir ön lisans (meslek yüksekokulu) programı sunmaktadır. Ara personel, zabıt katipliği ile infaz ve koruma aşamalarında görev alabilmektedir.
Bu programın amacı hakim ve savcılara yardımcı yetiştirmektir. Mezunlar mahkemelerde katip veya katip yardımcısı, mübaşir veya mübaşir yardımcısı olarak çalışabilirler. Ayrıca infaz kurumlarında daha üst pozisyonlara terfi edebilirler. Okul mezunları kamu veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında ve özel iktisadi işletmelerde kolaylıkla iş bulabilirler.
Hukuk eğitimi ile ilgileniyorsanız Uzaktan eğitim hukuk fakültesi içeriğimize ilgili bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
2 Yıllık Adalet Taban Puanları
2 Yıllık Adalet Bölümü taban puanları, adalet bölümü okumak isteyen kişiler için merak konusu. Bir çok öğrenci iş imkanları ve iyi maaş sebebi ile adalet bölümü taban puanlarını merak ediyor. Adalet taban puanlarını öğrenmek için internet üzerinde pek çok kaynak bulunmakta. Taban puanlarını öğrenmenin en doğru yolu YÖK atlasın hazırladığı ilgili içeriğe göz atmaktır.
Rusya da üniversite okumak ile ilgileniyorsanız ilgili içeriğimize buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz
2 Yıllık Adalet Bölümü Ne İş Yapar ?
2 Yıllık Adalet Bölümü mezunlarının ne iş yaptığı konusuna kısaca değinecek olursak, adliyelerde zabıt katibi olarak çalışmak, ceza infaz kurumlarında güvenliği sağlamak, mübaşir olarak çalışmak gibi birçok iş yapmaktadırlar.
Adalet Bakanlığı, adliyeden özel bürolara kadar çeşitli pozisyonlar sunmaktadır. Adliyelerin çeşitli birimlerinde veya özel hukuk bürolarında avukat yardımcısı iş imkanlarına sahip olabilen mezunlar aşağıdaki alanlarda iş imkanı sağlayabilmektedirler:
Mahkemelerde, ceza infaz kurumlarında ve noterliklerde çalışan katipler mahkumların, mahkeme işlemlerinin ve resmi belgelerin kayıtlarının tutulmasından sorumludur. Kâtip, icra memuru veya kayıt memuru olarak istihdam edilebilirler.
Adalet Bölümü Maaşları Ne Kadar ?
Beklendiği gibi herhangi bir bölümden mezun olmak ve bir işe atanmak tek başına yeterli değil. Yapılan iş kadar alınan maaş da önemlidir. İki yıllık Adalet mezunları farklı alanlarda çalışabiliyor, bazıları diğerlerinden daha fazla kazanıyor. Genel anlamda Adalet bölümü maaşlarının 6500 lira ile 7000 lira arasında değiştiğini söylemek mümkün.
Yeni atanan bir adalet çalışanı ayda yaklaşık 6500 TL kazanırken, kıdemli bir çalışanın maaşı 7-8 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. Elbette kişinin medeni durumu, eşinin çalışıp çalışmaması ya da sahip olduğu çocuk sayısı da maaşı etkiliyor.
Adalet KPSS Taban Puanları
Milli Eğitim Bakanlığı, 2 Yıllık Adalet Bölümü mezunu olanların KPSS ile bir kamu kurumuna atanabilmeleri için en az 90 puan almalarını şart koşuyor. Bildiğiniz gibi biri ön lisans programlarından mezun olanlar için, diğeri lisans programlarından mezun olanlar için olmak üzere iki tür KPSS sınavı var. KPSS’yi yeterli puanla geçenler kurumları bünyesinde tercih ettikleri kadrolara atanabiliyorlar. Ancak bazı kurumlar için mülakat süreci de bulunmaktadır.
Adalet Bölümü Dersleri
Adalet bölümü okumak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında hangi dersleri göreceği geliyor. Adalet bölümünde okurken pek çok ders ile alakadar olmanız gerekmekte. Bölüm derslerini zorluk açısından değerlendirmek gerekirse, pek çok dersin kolay olduğunu söyleyebiliriz. Dersler üniversitelerde değişiklik gösterebilmekte, sizin bazı üniversilerin ders takvimlerini bağlantıları ile listeledik.
- Anadolu Üniversitesi ders takvimi
- Doğu Akdeniz Üniversitesi ders takvimi
- Atatürk Üniversitesi ders takvimi
Sınavsız üniversite ile ilgili içeriğimize göz atmak için buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.