Resim Tamamlama tekniği yaratıcı ve görsel zekayı geliştiren, eleştirel düşünme yaratan tekniklerden biridir. Bir hikaye eşliğinde yarım bırakılan bir resim bireyden tamamlanması istenilir ve yönlendirilmiş bir ürün ortaya çıkarılarak Resim Tamamlama yapılır.
Özellikle küçük çocuklardan bunu yapmaları istenir ve nasıl tepki verdiklerine, yönlendirilme yapıldıktan sonra nelerin değiştiğini gözlemlerler ve incelerler.
Örneğin; bireyden bir deniz manzarası çizmesi istenir ve bu manzarayı nasıl tamamlardın sorusu sorulur. Birey de nasıl bir komut verildiyse o komutu yerine getirerek hayal gücünü çalıştırmaya başlar.
“deniz kenarında kumsal çok büyüktü ve orada bir kayık vardı, kayığın yan tarafında uçuşan kuşlar ve yerde bir kürek duruyordu. Sahilde iki kişi yürüyüş yapıyordu” gibi hayaller, düşünceler akıp geçmeye başlar ve komutlarla birey Resim Tamamlama işlemini gerçekleştirir.
Daha ilerleyen evrelerde “o kayığın ismi ne olsun?” ya da “kayık ne renk”, “sahilde yürüyenlerin kıyafetleri ne renk” gibi sorular sorarak resmi detaylandırmalı ve bireyin ince kas becerileri geliştirilmelidir.
Neden Yapılır?
Resim Tamamlama etkinlikleri çocukların hayal gücü ve el becerilerinin geliştirilmesi için yapılır ve ince kas çalışması sağlanır. Böylece bireyin betimleme zekâsı da artar. Çocuklarda eksik bırakılmış ya da yarım kalmış resimleri hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanarak tamamlanmaları istenir. Bu çalışmalar çocukların düşüncelerinde özgür hissetmeleri açısından büyük büyük bir önem taşır.
Resim Tamamlama Çocukları Özgürleştirir!
Resim Tamamlama yapılarak yönergeler ile çocuklar dikkatli bir şekilde okunur. İlk çalışmalarda yönergeler biraz daha ayrıntılı açıklanır ve ipuçları verilir. Burada dikkat edilmesi gereken asla tüm fikirler doğrudan verilmemelidir. Yönergeler sırası ile verilmeli ve bu sıralar doğrultusunda ilerlemelidir.
Burada önemli olan çocukların kendi düşüncelerini net bir şekilde ifade etmeleridir. Verilen yönergelerden sonra çocuk resmi tamamladıktan sonra “neden böyle boyadın” “neden bunu çizdin” gibi sorular sorulur. İlk etapta bilinçli bir şekilde yaptırdığınız bu çalışmalar daha sonra çocuğun bir parçası olur. Çocuk ilerleyen zamanlarda çok boyutlu düşünmeye ve konu ne olursa olsun yaratıcı zekası ve hayal gücü devreye girecektir.
Sata Eğitim Koçluğu, konuyla ilgili sizlere en kaliteli hizmeti vermektedir. Bilgi almak için bize ulaşın!
Diğer konular ile ilgili buraya tıklayınız.
İletişim Bilgilerimiz
Çağrı Merkezi: 0850 241 86 16
Whatsapp – Viber Hattı: +389 75 471 995
E-posta: [email protected]
Instagram: sataegitim
Facebook: makedonyauniversitekayit